Prvé kolo komunálnych volieb vo Francúzsku vyhrali konzervatívci

24.03.2014 Celý región

Paríž 23. marca (TASR) - V prvom kole komunálnych volieb vo Francúzsku dnes celkovo zvíťazili opoziční konzervatívci, ktorým sa podarilo predstihnúť vládnucich socialistov a ich ľavicových spojencov. Svoje pozície si posilnil ultrapravicový Národný Front (FN) vedený Marine Le Penovou.

Vyplýva to z exit pollov, ktoré bezprostredne po uzavretí volebných miestností zverejnila francúzska štátna televízia.

Socialisti prezidenta Francoisa Hollanda a ich ľavicoví spojenci získali podľa ankety inštitútu BVA dovedna 43 percent, zatiaľ čo opoziční konzervatívci 48 percent hlasov.

Protiimigračne zameraný Národný front (FN) získal celkovo sedem percent hlasov. To je podľa agentúry Reuters pomerne vysoký zisk vzhľadom na fakt, že postavil kandidátov len v necelých 600 z približne 36.000 francúzskych miest a obcí.

Podľa exit pollov si FN zaznamenal úspechy vo viacerých mestách. Napríklad v Henin-Beaumonte na severe krajiny jeho poslanci získali väčšinu hlasov. Strana zvíťazila aj meste Forbach na východe, ako aj v mestách Avignon, Beziers a Perpignan na juhu krajiny.

Socialisti by podľa predpovedí mali stratiť kontrolu nad mestami Reims, Saint Etienne, Amiens a Pau.

Komunálne voľby boli prvou volebnou skúškou prezidenta Hollanda od jeho nástupu do funkcie pred necelými dvoma rokmi. Popularita súčasného šéfa Elizejského paláca vlani poklesla na rekordné minimum; mnohí voliči mu vyčítajú neschopnosť v boji proti vysokej nezamestnanosti.

Svoje hlasy prišlo dnes odovzdať približne 60 percent zo 44,8 milióna registrovaných voličov. Druhé kolo komunálnych volieb prebehne na budúcu nedeľu.
 

Vyberte región